Nieuws

Wilt u weten wat er speelt rondom eHerkenning? Lees onze nieuwsberichten. 

Frauduleuze eHerkenning e-mails in omloop (phishing)

18 maart 2024

Er zijn frauduleuze e-mails in omloop waarin de naam van eHerkenning wordt gebruikt. Ga niet in op de verzoeken in de e-mail, want dit is een poging tot phishing. Klik dus niet op de linkjes en verwijder de e-mail direct.

Wat is phishing?
Phishing is een vorm van digitale oplichting. De berichten worden verstuurd in de vorm van bijvoorbeeld e-mails, SMS’jes of WhatsApp-berichten. De berichten lijken afkomstig van bekende en vaak betrouwbare organisaties, zoals overheidsinstellingen en banken. Zo proberen fraudeurs in het bezit te komen van uw inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie.

Hoe herkent u phishing e-mails?
Het is vaak lastig om het verschil te zien tussen een neppe en echte e-mail. Houd de volgende adviezen altijd in gedachten:

  • Afzender
    Controleer het adres van de afzender, let vooral op wat er achter het @-teken staat. Het verschil tussen een legitiem en vals e-mailadres is soms moeilijk te onderscheiden.
  • Aanhef
    Bedrijven en instanties waar u klant van bent of zaken mee doet, gebruiken in veel gevallen uw naam. Wordt u met heel algemene termen, zoals “geachte heer/mevrouw” of “Beste klant”, aangesproken, let dan op.
  • Vragen naar persoonsgegevens/inloggegevens
    In veel nepmails staat het verzoek om uw persoonsgegevens/inloggegevens “te controleren”, “bij te werken” of “aan te vullen”.  U moet dan op een link klikken om dit te doen. Doe dit nooit zomaar.
  • Taalgebruik en vormgeving
    De huidige generatie nepmails staan allang niet meer bol van de taal- en spelfouten. Ook de gebruikte logo’s en foto’s worden steeds professioneler. Let op onregelmatigheden en vergelijk ze met eerdere e-mails van het bedrijf waarvan u zeker weet dat ze echt zijn.
  • Spoed of laatste waarschuwing
    Veel valse mailtjes proberen u onder druk te zetten door gebruik te maken van laatste waarschuwingen of spoedmeldingen.
  • Links
    Links in nepmails kunnen ervoor zorgen dat er schadelijke software op uw computer wordt geïnstalleerd of leiden u naar valse websites. Klik dus nooit zomaar op de links en een e-mail die u niet vertrouwt.
  • Verkorte links
    Vaak worden lange links verkort met diensten als bit.ly of t.co. Erg handig, maar u als ontvanger moet hier niet zo maar op klikken. U kunt niet controleren waar de link naartoe gaat.
  • Bijlagen
    Een bijlage in een nepmail kan ervoor zorgen dat er schadelijke software op uw computer wordt geïnstalleerd. Open dus nooit zomaar een bijlage van een e-mail die u niet vertrouwt.

Heeft u bijvoorbeeld op een link geklikt, een QR-code gescand in een nepbericht, of via e-mail of sms uw eHerkenning inloggegevens ingevuld? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk

Jaarplan eHerkenning: voorbereid op de toekomst

27 februari 2024

Benieuwd wat er in 2024 met eHerkenning staat te gebeuren? In dit jaarplan vindt u eerst een terugblik op 2023, een jaar waarin het landschap waarin eHerkenning zich bevindt, is veranderd. Ook hebben we eind 2023 een fantastische mijlpaal bereikt: eHerkenning is gegroeid naar één miljoen uitgegeven inlogmiddelen. Daarmee is eHerkenning niet meer weg te denken uit het elektronische toegangslandschap. 

Betrouwbaarheid en voorbereid
In 2024 ligt de belangrijkste focus op voortdurende betrouwbaarheid van eHerkenning en de voorbereiding op de komende veranderingen. Lees meer in ons jaarplan.

eHerkenning wordt verplicht voor inloggen op Mijn Kadaster

10 januari 2024

Vanaf 1 juli 2024 zullen meerdere diensten binnen Mijn Kadaster overgaan op eHerkenning. Na deze datum zal het niet meer mogelijk zijn om op de oude manier in te loggen. Voor toegang tot deze diensten is een eHerkenningsmiddel op niveau 3 (EH3) vereist. Indien u toegang nodig heeft tot een van de onderstaande diensten, kunt u eenvoudig een EH3 aanvragen bij één van de erkende leveranciers via de volgende link.

Benieuwd voor welke diensten van Mijn Kadaster minimaal eHerkenning niveau EH3 verplicht wordt? En voor welke diensten van Mijn Kadaster niveau EH3 al verplicht is? Klik hier.