eHerkenning: klaar voor Europees gebruik

1 september 2021
infographic eIDAS Uit

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om met eHerkenning, als Europees erkend inlogmiddel, online uw zaken te regelen met overheidsorganisaties in de Europese Economische Ruimte (EER). Online zaken doen over de grens wordt hiermee net zo betrouwbaar en veilig als in eigen land. 

Eén manier om veilig en betrouwbaar in te loggen voor ondernemers, bedrijven, organisaties en intermediairs. Dat is eHerkenning. Een onmisbare schakel in het online zakendoen met overheidsorganisaties en steeds meer tussen bedrijven onderling en over de grens.

Mijlpaal

Om verkeer van online diensten tussen landen te bevorderen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de wens uitgesproken om eHerkenning geschikt te maken voor gebruik binnen Europa. De techniek die het mogelijk maakt om online zaken te doen over de grens, is dankzij de erkende leveranciers van eHerkenning in samenwerking met zowel RVO, RvIG, Logius als BZK en Europese landen tot stand gekomen. Daardoor kunnen Nederlandse bedrijven en organisaties met middelen vanaf betrouwbaarheidsniveau EH3, inloggen bij overheidsorganisaties in EER landen die Europees inloggen aanbieden.
 

Wat betekent dit voor u?

Bent u in het bezit van een eHerkenningsmiddel op betrouwbaarheidsniveau EH3 of hoger dan kunt u over de grens bij overheidsorganisaties in Europa inloggen, mits zij dit aanbieden.
Uw leverancier helpt u bij het gereed maken van uw huidige eHerkenningsmiddel voor gebruik over de grens.

Wat heb ik nodig om mijn eHerkenningsmiddel geschikt te maken voor gebruik over de grens?
Uw eHerkenningsmiddel is nu nóg niet geschikt voor gebruik over de grens. Om deze optie (gebruik in een ander EER-land) te activeren, neemt u contact op met uw leverancier. Houdt rekening met de volgende aandachtspunten:

  • U bent in het bezit van een eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau EH3 of hoger;
  • Uw BSN is nodig om uw eHerkenningsmiddel geschikt te maken voor gebruik over de grens;
  • Regel de juiste machtiging van het land waar u wilt inloggen.

Voor meer informatie kijkt u op eherkenning.nl/buitenland. Om uw eHerkenningsmiddel Europaproof te maken neemt u contact op met uw leverancier. Zij helpen u verder.