Over de grens online zaken doen met eHerkenning

19 september 2019

Op vrijdag 13 september is het eTD-stelsel specifiek voor eHerkenning officieel genotificeerd. eHerkenning voldoet hiermee aan alle Europese eIDAS-eisen en is nu een erkend Europees inlogmiddel. Een mooie mijlpaal in de stap naar gebruik van eHerkenning in het buitenland. Grensoverschrijdend zaken doen in de EU is binnenkort eenvoudiger dan ooit. Bekijk de publicatie.

eIDAS

De notificatie maakt deel uit van de eIDAS-verordening. De gedachte achter de eIDAS-verordening is om online zaken doen met overheidsorganisaties over de grens net zo makkelijk en veilig te maken als in eigen land. De Europese eIDAS-verordening is op 29 september 2018 ingegaan. Vanaf dat moment moeten publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak Europees erkende inlogmiddelen accepteren binnen de digitale dienstverlening. Lees meer over eIDAS.

Notificatie

Een belangrijke voorwaarde voor grensoverschrijdend gebruik is dat het inlogmiddel Europees erkend is. Notificatie is een proces om te komen tot een Europees erkend inlogmiddel. Lees meer over de notificatie.

eHerkenning genotificeerd, en nu?

Notificatie is een eerste stap om over de grens te kunnen inloggen met eHerkenning. Na publicatie hebben lidstaten 12 maanden de tijd om eHerkenning toe te laten. Dit betekent dat de eIDAS-infrastructuur gereed moet worden gemaakt. In Nederland wordt de realisatie van eIDAS-infrastructuur voor grensoverschrijdend gebruik in publiek-private samenwerking plaats. Met een aantal aangrenzende lidstaten is afgesproken om op korte termijn aan te sluiten waarmee het voornemen is om in 2020 de eIDAS-infrastructuur gereed te hebben.